Els inicis del Col·legi Major Monterols, als anys quaranta del segle XX, estan íntimament lligats a la figura de sant Josepmaria Escrivà. El fundador de l’Opus Dei volgué promocionar una residència universitària on es donés una profunda formació acadèmica i espiritual als estudiants que hi residissin i a tots els que participessin de les seves activitats.
Ell mateix va impulsar el projecte, es va implicar en la recerca de finançament i va seguir de prop l’evolució dels treballs. El 1949 es va inaugurar la residència que des de llavors ha tingut una activitat ininterrompuda durant més de setanta anys. Per les seves instal·lacions han passat vora un miler de residents i molts altres socis i amics.
D’aquest Col·legi Major han sorgit diverses iniciatives que han gaudit de renom en la societat barcelonina. Dos exemples són el Cineclub Monterols, mereixedor del premi Sant Jordi al millor Cineclub de Catalunya l’any 1959, i la revista Nova Diagonal, feta per universitaris i per als universitaris, distribuïda a les diverses facultats catalanes.