Monterols és un Col·legi Major Universitari, fundat el 1949. Actualment adscrit a la Universitat Internacional de Catalunya i anteriorment a la Universitat de Barcelona des del seu inici fins l’any 2023. Acull estudiants de postgrau (màster i doctorat) així com alguns perfils de joves professionals.

Un col·legi major és una residència que fomenta en cadascun dels alumnes una experiència plena de la vida universitària. S’ajuda els alumnes perquè assoleixin un veritable esperit universitari que els porti a caminar cap a la veritat. És aquesta recerca la que pot satisfer les inquietuds més profundes de l’ésser humà, descobrint que és possible una existència reeixida i ben aprofitada.

Per això, la missió del col·legi major és la de col·laborar amb la universitat per tal que s’adquireixin aquests coneixements i vivències essencials més enllà de les aules. La vida col·legial, les activitats acadèmiques i culturals, les sortides, excursions i convivències col·laboren activament en la formació humana i acadèmica de l’alumne. Permeten dotar-los de les eines necessàries per madurar, créixer i comprendre el món i la complexitat que els envolta. Tot això procurant el millor rendiment acadèmic possible, a través de l’acompanyament tutoritzat.

Monterols és una residència universitària masculina, que procura que la seva activitat tingui una repercussió social positiva, a partir de la transmissió de valors basats en el missatge cristià, en un ambient marcat pel respecte a la llibertat personal i la responsabilitat.

La capellania del Col·legi Major ofereix mitjans de formació cristiana i servei espiritual als qui ho desitgin. Aquesta atenció doctrinal i religiosa del Col·legi Major està encomanada a l’Opus Dei, Prelatura de l’Església Catòlica fundada el 1928 per sant Josepmaria Escrivá. El seu missatge principal és que qualsevol persona pot arribar a la plenitud de la vida cristiana enmig de les seves ocupacions ordinàries i, de manera especial, a través del seu treball professional.